W jakich branżach wymagane są badania sanitarno-epidemiologiczne?

Badania sanitarno-epidemiologiczne wykonywane są w celu sprawdzenia, czy badana osoba nie jest nosicielem występujących w jelitach bakterii z grupy Salmonella i Shigella, które mogą być przenoszone na osoby trzecie. Takie patogeny chorobotwórcze wydalane są wraz z kałem i mogą atakować inne osoby jeszcze nawet kilka tygodni po przebyciu infekcji. Niezwykle ważne jest więc kierowanie na badania pracowników z konkretnych grup zawodowych, które są najbardziej narażone na rozprzestrzenianie tego rodzaju bakterii. Warto sprawdzić, w jakich zawodach oraz w których miejscach pracy posiadanie dokumentu potwierdzającego dopuszczenie do pracy na podstawie wykluczenia nosicielstwa bakterii jest warunkiem zatrudnienia.

 

Kogo dotyczy obowiązek wykonania badań sanitarno-epidemiologicznych?

Koniecznością wykonania badań sanitarno-epidemiologicznych objęci są wszyscy pracownicy zawodów mających bezpośredni kontakt z żywnością oraz produktami przeznaczonymi do pakowania żywności. Tym samym na tego rodzaju badania kierowane są osoby pracujące w zakładach wytwarzających opakowania dla żywności i produkujących żywność od mrożonek, przez produkty przetworzone, aż po te nieprzetworzone. Dokument potwierdzający dopuszczenie do pracy powinni posiadać także kontrolerzy jakości żywności oraz osoby zajmujące się jej dystrybucją. Obowiązek wykonania badań sanitarno-epidemiologicznych nałożony jest także na wszystkich pracowników zatrudnionych w sektorze usług gastronomicznych. Wymóg ten dotyczy zatem kucharzy, kelnerów, cukierników i baristów.

Zwolnienie z badań nie obejmuje też piekarzy czy pracowników handlowych w sklepach spożywczych, mięsnych i warzywnych. Badania sanitarno-epidemiologiczne muszą także wykonać pracownicy firm cateringowych. Ponadto, pracodawcy kierują do stacji sanitarno-epidemiologicznych wszystkich pracowników zatrudnionych w punktach uzdatniania i dystrybucji wody pitnej oraz zakładach zajmujących się produkcją leków. Oprócz nich badania sanitarno-epidemiologiczne muszą wykonać pracownicy szpitali i innych placówek medycznych, w tym lekarze, sanitariusze i pielęgniarki. Dokument jest także wymagany przy zatrudnianiu opiekunek i opiekunów w domach opieki, hospicjach oraz placówkach takich jak przedszkola czy żłobki, gdzie pracownicy mają kontakt z dziećmi poniżej 6 roku życia.

Co więcej, obowiązek przedstawienia wyników badań sanitarno-epidemiologicznych przy zatrudnieniu dotyczy także innych osób pracujących w sektorze usługowym, które na co dzień mają bezpośredni kontakt z osobami trzecimi. Tym samym badania na obecność bakterii z grupy Salmonella i Shigella powinni wykonać fryzjerzy, kosmetolodzy, fizjoterapeuci, masażyści oraz wszyscy zatrudnieni w obiektach typu spa, oraz pracujący na basenach i saunach. Ponadto, zwykle na tego rodzaju badania kierowani są także zawodowi kierowcy busów, autobusów, stewardessy oraz stewardzi. O tym, czy i kiedy takie badania trzeba wykonać, pracowników zawsze powinien poinformować pracodawca jeszcze w ogłoszeniu o pracę bądź też bezpośrednio po zatrudnieniu, kierując ich na ich wykonanie.